יום ראשון, 27 בפברואר 2011

העיר הכתומה


מבירת הנהנתנות נסענו לבירה ההיסטורית, מהימים בהם מלך כאן מלך, לא יותר מלפני 40 שנה. העיר לואנג-פראבנג היא העיר המרכזית בצפון לאוס. הנסיעה אליה החלה בים של שדות הנפרשים עד האופק והסתיימה בדרך מתפתלת בין הרים וגבעות ירוקים. העיר עצמה תחומה בין שני נהרות רחבים וכך החלק התיירותי הוא לשון מוארכת של מסעדות מסוגננות ומלונות בוטיק חבויים בסמטאות שקטות. מבנים קולוניאליים בצל עצי קוקוס ובננה והמון, אבל המון מקדשים. העיר היא מרכז בודהיסטי דתי והצבע הכתום של הנזירים שולט ברחובות. בכל בוקר משכימים לקום תושבי העיר ומסתדרים בשורות על המדרכות לקראת צעדת השנורריות הבוקרית של הנזירים. כבר בשש בבוקר משתרכים להם ברחובות טורי הנזירים מהמקדשים השונים ופותחים כד מקש לכבוד כל חופן סטיקי-רייס או בננה שמרעיפים עליהם המאמינים ועוד כמה תיירים שסובלים מעודף התלהבות.

פרט לטקס היומי, הגענו לעיר בדיוק בליל הירח המלא בו נחגג חנוכה הבודהיסטי – המקבוסה. למה חנוכה? ראשית בגלל השם. מציינים את הבוסה שנתנו המכבים איש לרעהו בימי המכביה. שנית, לנרות יש תפקיד עיקרי בטקס. במילוא הירח נאספת הקהילה המשויכת למקדש וכולם מצטרפים לתפילה המסתיימת בשלוש הקפות של המקדש כשבראש התהלוכה צועדים הנזירים לפי סדר דרגות הנזירות ומאחור כל שאר החברים. כל אחד נושא בידו נר מרצד וכל הטקס נראה כמו סיאנס המוני. ברקע נשמעים קולות תיפוף ומצילתיים שמכתיבים את הקצב. מלאכת התיפוף כה קשה שצריך 4 נזירים שמתחלפים כל אימת שהמתופף מתעייף כמו טירונים במסע אלונקות (הנזיר עם המצלתיים זה הקומבינאטור שהסתדר עם אחלה ג'וב). מרוב שזה טקס מעניין דילגנו ממקדש אחד לשני וראינו אותו פעמיים (כמעט כמו להספיק לשני מופעי זיקוקים בשתי ערים שונות ביום העצמאות).


הקדשנו יום אחד לסיור בעיר. התחלנו בשוק הבוקר וסיימנו בשוק הלילה המפורסם של העיר. בין שוק לשוק ביקרנו בארמון המלך, אשר בניגוד לארמון המלך הקמבודי (בו המלך עדיין גר) הפך למוזיאון בינוני. ביקרנו במספר מקדשים, ובמוזיאון המיעוטים אשר סייע לנו להכיר טוב יותר את העם היושב במדינה בה אנו מטיילים מבלי להזכיר אפילו לא תותח אחד. בסיור מודרך מרתק למדנו על השבטים השונים, העיסוק העיקרי המאפיין אותם (קליעת סלי במבוק, רשתות דייג וכו'), המסורות של כל אחד מהם והלבוש המאפיין אותו.  טיילנו על גדות שני הנהרות התוחמים את העיר, לגמנו שייק קוקוס לא רע, ועל הגדה השנייה עצרנו להפסקת צהריים שהסתיימה לקראת הערב מאחר ונהנינו לשבת שם וגם כדי לנצל את המרב מדמי המעבר על הגשר ששילמנו כדי להגיע לשם. בערב חזרנו אל שוק הלילה, שם יוני ניקר מרוב שיעמום כשמיכל עשתה שופינג ואח"כ המשיך לנקר במקצועיות בעזרת צ'ופסטיקס דג על מקל שנצלה על האש.



ביום השלישי לביקורנו בעיר החלטנו דווקא לצאת אל מחוצה לה, ונסענו לראות את מפל המחמד הצמוד לעיר (שהרי כאן לכל עיר שמכבדת את עצמה יש מפל-מחמד בקרבתה). המפל עצמו הוא באמת יפה, ובריכת הטורקיז למרגלותיו מקסימה, אבל הסיבה העיקרית שבגללה מגיעים למפל המוני תיירים היא האפשרות הקורצת להשתכשך בעיצומו של יום חם במי הטורקיז הקרירים, לקפוץ למים כמו טרזן או סתם להתפנק עם מסאז' מתחת למפלונים הקטנים (אבל מה- אין על הסחנה).



מעל ואנג-ויינג ב-40 דקות


במעבר חד שנמשך לילה ועוד חצי יום עברנו מהדרום המנומנם לצפון החוגג. הגענו לבירת התרמילאים ועיירת המסיבות ואנג-ויינג מוכנים להתחיל בחגיגות. העיירה עצמה ממוקמת באזור יפה של גבעות גיר וביניהן נחלים, כפרים קטנים ומערות חשוכות (בניגוד למערות המוארות בשלל צבעי הקשת שראינו עד עכשיו). הנתונים הטבעיים של המקום מהווים קרקע פורייה לפעילויות אקזוטיות כגון רכיבה על אופניים בנוף המיוחד, טיפוס על קירות טבעיים וגולת הכותרת – שייט אבובים על הנהר, לו חיכינו עוד מהארץ. למען האמת, אלמלא ריבוי האטרקציות בעיירה, היא הייתה בוודאי עוד עיירה מנומנמת בדרך לאנשהו, ואת רוב הפעילויות ניתן היה למקם בכל מקום אחר. הבחירה להפוך את העיירה לבירת תיירות הפכה אותה לעיר מלונות, מסעדות, חנויות מזכרות ופאבים רועשת ובועטת. בעונה ה"חמה", העיירה היא מוקד עלייה לרגל לתרמילאים, אם בשביל הפעילויות המיוחדות ואם בשביל הרביצה חסרת התכלית מול מסכי הטלוויזיה במסעדות שמקרינות "חברים" או "family guy" ב-loop כל היום.
ביום הראשון לשהייתנו קמנו בבוקר עם חיוך גדול והרבה מוטיבציה לצאת ליום מהנה באבוב. בערך עשר דקות אח"כ, כשיצאנו מהמלון, נפלו פנינו. עננים אפורים כיסו את השמיים, והטמפרטורה הייתה רחוקה מלהיות נעימה. בהחלטה של הרגע, שעד עכשיו לא ברור לנו מה עבר לנו בראש, החלטנו שקצת קור לא ישבור את רוחנו (בעלת המוטיבציה), לקחנו אבובים ויצאנו ליום על הנהר, נחושים להנות ויהי מה. מכאן, כמו שאומרים, העניין התגלגל מן הפח אל הפחת. כנראה שמישהו שם למעלה הבין שיש לו קהל קשה ונחוש שלא מבין רמזים, ואולי כמה טיפות של גשם יבהירו את המצב. ואכן, אמנם מתודיקה לא מבריקה, אבל היא עבדה. גשם זלעפות ניתך עלינו כאילו השמיים נופלים, ואיתם נפל גם לנו האסימון. לאחר דיון קצר בנוגע למצבנו, הוחלט פה אחד שהוא עגום ("קר לך?" "כן. אתה נהנה?" "לא ממש. מקלחת חמה ו'חברים'?", "אוקיייייי"). רטובים, חפויי ראש ועם ניצני היפותרמיה תפסנו טוק-טוק חזרה למלון, שם גילינו שעקב הפסקת חשמל מתמשכת נאלץ לשטוף מעלינו את שאריות הנהר במים קרים, ו"חברים" יש רק באגד. כנראה שיש ימים שבהם הדבר הכי טוב שאפשר לעשות הוא להיכנס עמוק מתחת לשמיכה ולחכות למחר. זה בדיוק מה שעשינו (מזל שיש לנו כמה סרטים בלפ-טופ).

שמנו לב שבכל פעם שאנו באזור של גבעות גיר, מזג האוויר בוגד בנו. לא ייתכן שנסיים את הטיול בלי לראות פעם אחת שמש זורחת על תצורת הנוף המיוחדת הזו וגמרנו אומר לנצל את המשאב הכי זמין שלנו - הזמן. אנחנו לא זזים מכאן עד שהשמש לא יוצאת.
בבוקר המחרת המזג הקודר מאתמול עדיין רבץ על האזור. לאור ניסיוננו הכושל מאתמול ללכת נגד הטבע, היום החלטנו לזרום עם העניינים ולקחת אופניים. טיול שגרתי כמו שאנחנו אוהבים בנוף היפה והכפרים השלווים החזיר את הצבע האדום ללחיינו, הצבע הוורוד לחיינו והצבע הכחול לעכוזנו.

באמצע הטיול הייתה לנו הרפתקה אמיתית באחת מהמערות הרבות שנלוות לנוף מסוג זה. המערה הבתולית שההתערבות האנושית היחידה בה היא פסל מוזהב של בודהה ששרוע על הרצפה בתנוחה ששמורה בד"כ לזמרות בארים על פסנתרי כנף, נותרה חשוכה ובלי שביל מוגדר. ניווטנו את דרכנו עם פנסי ראש אל מעמקי האדמה, בין בורות ועל בולדרים. כשלא הבנו איך ממשיכים, כיבינו את הפנסים ומתוך החשכה הבחנו בבוהק עמום מהעבר השני. המשכנו לכיוון האור שבשאיפה מסמל את הקצה ואכן, הגענו לפסל המוכר מהכיוון השני. 

אחרי שיצאנו מן המערה, נחנו על גדת לגונה בעלת מים כחולים וצלולים, שתינו שייק פירות איכותי (שמכין השייקים מודה שהוא טועם מכל כוס מעט, לאחר שהוא מוסיף את המרכיב הסודי- מלח, ולא מפסיק לנחתם על עיסתו. לא יכולנו לסרב) והמשכנו לדווש בעמק בדרכנו לכיוון הכפרים.
אמנם באופן כללי מזג האוויר נמצא במגמת שיפור, אבל החוויה הלא נעימה עדיין טרייה בראשנו ואנחנו רוצים להיות בטוחים במאה אחוז שביום הבא שניקח אבוב תהייה שמש מחממת ונעימה בשמים. מסיבה זו החלטנו לדחות את יום-האבובים שלנו בעוד יום, ולהעביר את היום הבא בצורה השוביניסטית ביותר שיכולנו להעלות על דעתנו: יוני יצא לפעילות גברית של כיבוש קירות גיר בצורה של יום טיפוס ומיכל לבשה את הסינר ויצאה לקורס בישול בסגנון לאו.
חלפו כמה שנים טובות מאז הפעם האחרונה שטיפסתי. זה לא שלא אהבתי את זה, פשוט טיפוס על קירות נקשר לי תמיד עם שעמום בשל הביטוי הנפוץ ויצא שהפסקתי עם העניין. כששמעתי שואנג-ויינג מתפארת באחד מהקירות המובילים בעולם (עד כמה שקיר יכול להוביל), החלטתי לעשות קאמבק. הטיפוס הוא אתגר פיזי, מחשבתי ומנטלי. למדתי\נזכרתי בטכניקות שונות ונאבקתי בקיר קשה במיוחד עד שהמדריך התייאש ועזר לי להגיע למעלה ב"רימוי" קל, מה שלא גרע מתחושת הסיפוק. אני לא מספיק מנוסה בשביל לומר שזה הקיר הכי טוב בעולם, אבל אני בטוח שנהניתי.

ובינתיים...
שיעור בישול עבורי זו תמיד דרך טובה להעביר את היום: קצת מדברים, קצת מבשלים והכי כיף זה שהרבה טועמים. מאחר ורוב התרמילאים מעדיפים לרבוץ מול הטלוויזיה בזמן שאחרים דואגים לארוחתם, אני הרווחתי שיעור בישול פרטי. לאחר חצי שעה של חיתוך ירקות ובישול בווק מצאתי את עצמי מול קערת קארי אדום ומהביל – יאמי יאמי! עכשיו אפשר להתחיל את היום.

עקומת ההנאה שלנו בואנג-ויינג התחילה נמוך אך עלתה בשיפוע חד עד שהתפוצצה ביום האחרון שלנוכאן ביום מיתולוגי של כיף ושיכרון (חושים). פתחנו את היום עם לא פחות ולא יותר מטיסה בכדור פורח. עקב חפ"שנות קשה (בצורת הנגאובר) של הנופשים האחרים, היינו היחידים שהעזו לקום לפני הנץ החמה ולעלות במקביל אליה, היא מאחורי ההרים ואנחנו בתוך סל מקש שהיה כמעט ורק שלנו. להיות תלוי בין שמיים וארץ בכלי התעופה הפרימיטיבי שלעיתים הוא שליו ורגוע ולעיתים מרגיש כמו עיטוש של דרקון זועם, זו חוויה מיוחדת במינה. מתחתינו נפרש הנוף הנהדר של גבעות הגיר בצורותיהן המשונות, הנחלים שזורמים ומשקפים את זהוב הזריחה וערפילי הבוקר הנמוכים שזורמים כנהרות בעמקים. הטייס (או איך שלא קוראים לנהג כדורים-פורחים) הטיס אותנו מעלה מעלה עד גובה של 700 מ' מעל הקרקע ונמוך נמוך עד שכמעט נגענו במימי הנהר וגירדנו את צמרות העצים.   
השליטה בכדור פורח היא נושא מעניין בפני עצמו. המימד היחידי הנשלט הוא הגובה שמכוון ע"י מבער ענק שמחמם את האוויר שבתוך הבלון ואת קרקפתו החשופה של הנוסע בו ("בפעם הבאה אני בא עם פאה או לפחות עם כובע"). ההיגוי מעבר לזה נתון אך ורק לחסדי הרוחות כך שסיומה של הטיסה הרבה פחות ודאי מההמראה, במיוחד בכל מה שקשור לאתר הנחיתה. במקרה שלנו, תנאי הסביבה הובילו אותנו לנחיתה על אי באמצע נהר הישר לפיק-אפ של טנדר האיסוף ומשם נסיעה לא פשוטה בנהר כשאנחנו עדיין בסלסלה שנקשרה לטנדר והבלון עדיין מתנוסס ממעל. קטע.


חזרנו מהחוויה הכדורית היישר למיטה, שמא ייתפסו אותנו משכימים קום בעיר נהנתנית שכזו. עד עכשיו כל העניין נראה לנו כמו חלום ורק התמונות והכסף החסר בארנק יעידו שזה באמת קרה. קמנו בשנית בצהרי היום שמחים לראות שהשמש עדיין לא נפלה מהשמים ושזה יום מושלם לחוויית אבובים מתקנת. אתם בוודאי תמהים מדוע רביצה בתוך פנימית ישנה של גלגל של טרקטור כ"כ חשובה לנו. אז רק נגיד שבשייט הזה, לאבובים יש חשיבות חלקית בלבד. זה אמנם שייט רגוע בנוף פסטורלי על הנהר השליו, אך עם התרמילאים, צצו בארים רועשים לכל אורך המסלול המושכים קהל (מילולית) ע"י זריקת חבל לנהר ומשיית החוגגים. כמובן שאלכוהול בחינם ומקפצות ואומגות מטורפות לתוך המים עוזרים לעניין המשיכה, בעוד שהשילוב של כוח המשיכה, מתקנים בלתי בטיחותיים ואלכוהול בשפע עוזרים לעיירה להראות כמו בית-חולים איטלקי. אפנת הפאבים על הנהר כל-כך מפותחת עד שהאתר נראה כמו מסיבה רצופה לאורך ארבעת הקילומטרים של האיבוב, וחוגגים רבים אף מוותרים על הנטל העגול והשחור ופשוט מגיעים לאקשן עם טוק-טוק. השייט הזה היה שונה כשמיים וארץ מהסיוט הקודם. קפצנו, חגגנו, ירינו בקלע על פחיות ואיבבנו את כל הדרך עד נקודת הסיום בואנג-ויינג כמו גדולים. הרווחנו את הזכות לקנות את חולצת ה- "In the Tubing" המפורסמת ועזבנו את עיירת החלומות בשיא.        

       

יום שני, 14 בפברואר 2011

Into the Wild


דרום לאוס באופן כללי לא נמצאת בפוקוס התיירותי בלאוס, כנראה בשל המרחק הרב מהבירה וגם בגלל שהתושבים כאן לא ממש בפוקוס. חיפשנו ממש טוב (כמו שאתם יודעים שאנחנו אוהבים לעשות), ומצאנו שמורת טבע מג'ונגלת שלא סובלת יותר מדי מכריתת העצים המאסיבית (עיין ערך- שמורה) וזאת בניגוד לשאר האזור. בתוך השמורה, בלב הג'ונגל, חבוי לו כפר קטן ובודד, ללא מים זורמים וללא חשמל, וכך האזור נשאר פראי כמעט כמו ביום בריאתו. בגלל שלמטייל העצמאי בג'ונגל אין סיכוי למצוא את דרכו בסבך ללא מדריך, הצטרפנו לקבוצה שארגנה מנהלת הפארק לטיול בן יומיים בשמורה. בחברתם של 4 צרפתים, ישראלי ומדריך סופר קשקשן נדחסנו אל הטוק-טוק בגלגולו הלאוטי (משאית קטנה עם שני ספסלים בפיק-אפ וערסל משתלשל מן התקרה) ויצאנו לדרך: מכביש דו-מסלולי לכביש חד-מסלולי, לדרך עפר, דרך בורות ולבסוף לשביל עיזים שמסתיים בשני צריפים המסמנים את תחילת המסלול. שם חברנו לשני מדריכים מקומיים עם מצ'טות (כי אין סיבה שהמדריך שמלווה אותנו אשכרה ידע לאן הקבוצה בהדרכתו הולכת) ולפני ששמנו לב מצאנו את עצמנו בלב הג'ונגל. צעדנו מספר שעות בצורה עיוורת מאחורי המדריך המקומי, בדרך שבכל מקום אחר היא הייתה נקראת "דוך", תלויים לגמרי בכישרון הניווט שלו. בדרך התחמקנו מטרמיטים ועכבישים, חיפשנו קופי גיבון ונמרים (שזוהי כתובתם העדכנית ע"פ הספר) ומצאנו פרפרים.

לארוחת הצהריים התפקנקנו (כלומר עשינו פיקניק. שום קשר לפינוק) בסככה באמצע שדה אורז יבש, עם המרכיב הבסיסי בכל ארוחה- אורז דביק, ותוספת ריחנית בצורת בקר ודגים מיובשים. 

לעת ערב הגענו לכפר המסתורי טה-אונג שבקרחת הג'ונגל שם נלון באחד מבתי הבמבוק של הכפר. את שעות אחר הצהריים העברנו בעצלתיים, כיאה למקום בו אנו מטיילים, במרפסת אחד הבתים. בשלב כלשהו הוצעה לנו מקלחת בפרהסיה ממימי הבאר של הכפר. חלקנו קפץ על ההזדמנות להתערטל בציבור ("תחתונים זה לא התערטלות"), וחלקנו ("הצנוע") החליט לנצל עוד שעה של הסתלבטות מקומית. השהיה בכפר הייתה שיא החוויה המקומית, שכן הוא כה מבודד מהעולם שהחיים בו נראים כמו בקיבוץ רק מלפני 300 שנה. המון ילדים מתרוצצים ומשחקים כל היום, קצת עבודות חקלאות ומשק בית בסיסיות, כלבים, עיזים, תרנגולות ושאר חיות משק מסתובבות לכולם בין הרגליים ובאופן כללי כל החברים יושבים כל היום ולא עושים כלום. ממש כמו בקיבוץ. אפילו יש פאב אליו כולם באים לשבת ולעשן מול מערכת קאריוקי עם הגברה כ"כ עוצמתית שלא ברור מאיפה היא שואבת את אלפי הקילו-וואטים שהיא צורכת בזמן שבכל שאר בתי הכפר אין אפילו מנורה. רמות השעמום בכפר הגיעו לשיא כזה שמשחק כדורעף רגיל כבר מיצה את עצמו והשחקנים החליטו לאתגר את עצמם ע"י ההגבלה שאסור לגעת בכדור עם הידיים.


הטיול שלנו מאורגן במסגרת שנקראת אקו-טיול (האופנה החדשה בתחום התיירות) כך שתושבי הכפר מקבלים חלק גדול מההכנסות ומתארגנים לפי תורנות שראש הכפר מחלק לבתים שישכנו ויאכילו את התיירים באותו יום. בערב התושבים הציגו מופע פולקלור. חמישה גברים יושבים על האדמה עם סיגריה בפה ומכים במכסים של סירים בגדלים שונים (גונגים מסורתיים) המשתלשלים מאחד העצים וכך יוצרים מנגינת קצב שחוזרת על עצמה כ"כ הרבה, כך שנידונו ללכת לישון איתה כשהיא מזדמזמת בראשנו. נשות הכפר, ובעיקר הילדות הביישניות, שרות ורוקדות בחוסר חשק ברור ("תן לשבת בערסל, מה ריקודים עכשיו"). כיאה לכל מופע פולקלור, שיאה לכל אקו-טיול, הזמינו אותנו להצטרף לריקודים ולעשות מעצמנו צחוק.כמובן שהצטרפנו.


את היום השני התחלנו קצת לפני הזריחה בהליכת שחר בג'ונגל לצורך איתור וצפייה בחיות וציפורים. אולם, אחרי שעה וחצי נטולת חיות הגדולות מעכביש (ויוני ראה גם סנאי, אבל הוא היה יותר קטן מהעכביש) חזרנו בחזרה לכפר, לא לפני ששמענו שוב ושוב את המנטרה "אין גשם-אין פרחים- אין פירות- אין ציפורים" מפיו של המדריך, שהרגיש ממש אשם (ואולי הוא באמת היה אשם- אם הוא היה שותק לרגע, אולי החיות לא היו בורחות). בשביל שלא תתלוננו שחזרנו בלי תמונות ותתחילו לקרוא בלוג של אנשים זרים הבאנו תמונה של קוף גיבור במקום קוף גיבון:

אחרי ארוחת בוקר שלא הייתה שונה בהרבה מארוחת הערב, ועוד מספר שעות של צעידה בסבך שלא הייתה שונה בהרבה מצעידת יום האתמול פרט לכך שעלינו לנקודת תצפית ממנה ראינו את כל הג'ונגל נפרש לרגלינו, נדחסנו שנינו לסירת קאנו קטנה ויצאנו לשייט רגוע על הנהר, רק אנחנו והבחור שלעיתים חתר ולעיתים דחף את הקאנו. בטיול לדלתא של המקונג בויאטנם קיבלנו דוגמית צפופה והמונית לשייט מסוג זה, וכאן קיבלנו באינטימיות את הדבר האמיתי. ארוך ורגוע. הייתה לנו הזדמנות לצפות בחלק מהציפורים ששמענו כל הזמן כשהיינו בתוך הסבך ושטנו בין נחיריהם המבצבצים של תאואי המים שנחו להם שקועים בתוך הנהר. חזרנו את כל מה שצעדנו, ובסוף השייט חזרנו לנקודת ההתחלה: שני בתים ושביל עפר.



אחרי החזרה מהטרק הרגשנו שחסר לנו עוד יום אחד בכדי למצות לחלוטין את דרום המדינה. שכרנו אופנוע, ועלינו לרמת בולוואן הידועה במפליה היפים, הכפרים השבטיים והקפה המשובח. בלבול שנבע משם זהה לשני כפרים שונים באזור (איך אנחנו אוהבים שהם עושים את זה) עלה לנו ב-80 ק"מ, ולכן האקשן התחיל מעט מאוחר. ראינו שני מפלים אשר אפילו בלוויית קפה לאו אורגינל לא הצליחו להפיג את התסכול מן הנסיעה הארוכה והמיותרת, אולם ביקור במספר כפרים שהיו פזורים על אם הדרך חזרה הציל את מצב הרוח הלאומי.

בכפר הראשון שעצרנו ראינו מטעי קפה וחיי כפר אותנטיים. בכפר השני, שכנראה היה דתי במיוחד, ראינו מקדש בודהיסטי, ולאחר מכן הזמינו אותנו להיות הצלמים באירוע שלא הבנו אם זה אזכרה (הייתה תמונה של אישה במרכזו של מיני מקדש שהיה בחדר) או תפילה לרגל חג כלשהו (היו הרבה נזירים וכפריים מחולקים לעזרת נשים וגברים שהתפללו על הרצפה). במרפסת הבקתה היה פסל מבמבוק, מוצרי מזון ושטרות כסף והחוגגים\אבלים התעקשו שנצלם אותם ואת הפסל ואותם עם הפסל.

כשפנינו ללכת גררו אותנו אל המטבח שם מתבשלת לה סעודה המונית, הושיבונו על כיסא פלסטיק והתחילו לדחוף לנו סטיקי רייס עטוף בעלה במבוק. ממש טעים. כהוקרת תודה חילקנו לכל הנוכחים מטבעות של עשר אגורות שהבאנו מהארץ בדיוק לצורך אירועים כאלה. בכפר השלישי למדנו את רזי קליעת סלי הבמבוק.

משם הגענו עם השקיעה בחזרה לפקסה, עם טעם טוב ליום שהתחיל דיי גרוע.
   

יום ראשון, 13 בפברואר 2011

לאו-לאו בערסל


בשעה טובה הגענו ללאוס. אין מה לדאוג, לא פספסנו כלום. שום דבר לא זז כאן, כלום לא השתנה. לא מאתמול, לא משלשום ולא מלפני שנה. הגענו למקום בו קצב החיים איטי יותר מזרימת המקונג שהתרחב לו באזור זה עד כדי 14 ק"מ ובתוך הנהר הענק מונחים להם בשלווה המון איים בגדלים שונים. חלק מהאיים הם לא יותר מעץ המבצבץ מהמים ואחדים גדולים עד כדי כך שניתן לנסוע בהם במשך יום שלם על אופניים (בדוק). סינג'רו איזה לאוטי (ככה נקראים תושבי לאוס) לספור כמה איים כאלה יש. כמובן שהוא התעפץ עוד לפני שהוא הגיע לאי מספר 7 ואז בהנפצה של הרגע הוא זרק "4000 איים בדיוק! תספרו בעצמכם אם אתם לא מאמינים". אנחנו מאמינים. מאז האזור נקרא 4000 האיים, ולכאן הגענו.

שטנו בסירה לאי "דון קון", בו נמצאים מוקדי העניין הפעילים, בניגוד לאי הסמוך שמצטיין במוקדי עניין סבילים – ע"ע ערסלים. עדיין, לא מדובר על פארק אקסטרים כי אם על מספר בקתות במבוק עם גג מקוקוס, שמצוידות בערסל פק"ל, מונחות על גדת הנהר ובין עצי קוקוס. נכנסנו מייד לאווירה עם בקבוק בירה קרה, על רקע הנהר הזורם אל עבר השקיעה האדומה.
כשקמנו בבוקר המחרת, ניצב בפנינו יום שלם של הסתלבטות וזה הבהיל אותנו נורא. לכן, עשינו את המעשה הפחדני ושכרנו זוג אופניים. בטח יש לאן לרכב כאן. ננוח אח"כ (הפולניות יודעות בדיוק איפה), אחרי שנעשה סיבוב הכרות עם האי. רכבנו בעצלתיים (כי זה לא חוקי להתאמץ יותר מדי), מיכל על אופניה הוורודות ויוני על הזוג הכחול ("ורוד זה של בנות").

עברנו בכפר המנומנם בשעת בוקר מאוחרת, כשלפתע ראינו שמתחת לאחת הסככות (=הבתים) יש מסיבה מטורפת. עצרנו בחריקת בלמים (בשל מצב הבלמים, אין ממש אפשרות אחרת) והצטרפנו לחגיגה. חמש נשים מאושרות (א=ע, ר=נ) וילד המום עם בדל סיגריה בפה קיבלו אותנו מיד עם כוסית לאו-לאו, שזה וויסקי אורז בצבע כתום עם פיצפוצים (867% אלכוהול) ומיד אחריו, כדי להעביר את הטעם (ע"י טעם עוד יותר נורא), כוסית רעל נוספת הפעם בצבע אדום (וזה לא היה מיץ פטל). כמובן שרק יוני זרם עם קבלת הפנים, בתקווה שזהו שיקוי הקסם שיחזיר אותו לארץ עם רסטות ("או עם זוג קרניים").

המשכנו משם בזיגזג לכיוון מפל קטן על אי שכן ונטוש, נקודת תצפית שם שתינו קפה קר ומתוק, חוף פרטי על הנהר שם התרעננו במים ועם בירה קרה של צהריים וסיימנו בעוד שקיעה יפה במפל הגדול והיפה של האי.


קראנו בספר שהעיסוק העיקרי של תושבי האי הוא דייג. בהתחלה לא הבנו למה כל מה שראינו זה חצי נער זורק רבע רשת משמינית סירה, אבל במשך היום הבנו מה הולך: רשתות הדייג עדיין תלויות לייבוש מעונת הדייג הקודמת, והרשת היחידה שעובדת היא הערסל שבו מנמנם לו הדייג. בסוף היום הפסקנו עם המרד המטופש ושקענו גם אנחנו בשלווה המפנקת של הערסל עם ספר ביד.

ביום המחרת כבר היינו בדרך צפונה לעיירה פקסה.   

חוצה קמבודיה


המצב הוא כזה: אנחנו בנקודה הדרומית ביותר בקמבודיה ואנו רוצים להמשיך ללאוס שגובלת מצפון. מה שמפריד בינינו זה כל קמבודיה שאיכשהו נתקעה לנו באמצע. בתור התחלה עלינו צפונה לפנום-פן המוכרת לנו זה מכבר. ראש השנה הסיני בפתח ופנום-פן היא מקום טוב לחפש ריקודי דרקונים של הסינים או הוייטנאמים שבמדינה. יצאנו לציד הדרקונים לאורך הנהר כי ידוע שזה בית הגידול המועדף על היצורים המקושקשים עם הכנפיים הקטנטנות, הבטן הוורדרדה והגב הסגלגל (האחראית על התיאורים להיום: "אני"), אבל משום מה פספסנו את כל הריקודים. ככה זה כשמחפשים, דווקא אז לא מוצאים. החלטנו שזה לא יהיה מה שישאיר אותנו יום נוסף בעיר וקנינו כרטיס אוטובוס צפונה למחרת בבוקר. ברור שכמו קסם, דווקא כשהשלמנו עם העובדה שנאלץ לראות את המנהג הססגוני הזה בטלוויזיה כמו שאר בני התמותה, דווקא אז, שנייה לפני שעלינו לאוטובוס ראינו תהלוכה יוצאת לקראת יום הריקודים.

לאחר נסיעה לא קצרה נוספת הגענו לעיר "קראצ'י" שעל גדת המקונג. בקרבת העיר שכוחת האל הזו גרה משפחת דולפיני מקונג נדירים מאוד. כל כך נדירים הדולפינים האלה שמשערים שנשארו בערך 70 בכל העולם. צפייה בדולפיני הנהר היא האטרקציה מספר אחת כאן (זה לא שהתחרות קשה), ואכן, פחות משעה אחרי שירדנו מהאוטובוס היינו על הטוק-טוק לכיוון בית הדולפינים. הייתה זו שעת שקיעה וכמעט שהשמש האדומה והגדולה, שצבעה את הנהר והאיים הקטנים שבו בגוונים של זהב, גנבה את ההצגה מהדולפינים הביישנים. מרוב שאלה נדירים הם נהיו קצת סנובים ולא יאה להם לבוא ולקפוץ 4 מ' באוויר ממש אל מול השמש ולספק לנו תמונה קיטשית שתתאים לקישוט קיר בחדר של נערה מתבגרת בת 14.

אי לכך היה עלינו להסתפק בסלע שנראה כמו. אבל תודו שאם לא היינו אומרים הייתם מאמינים שזה דולפין.
בסוף הדולפינים ירדו אל העם ועלו אל פני המים והם אפילו הואילו לעשות כן לא הרחק מאיתנו. כך, בתנועת שליפה מהירה ולחיצה על ההדק "על-עיוור", עלה בידנו לחלץ כמה תמונות של דולפינים אורגינל.


חיפשנו מתחת לאדמה מה עוד אפשר לעשות במקום הנידח הזה, בעיקר בגלל שאנחנו כבר כאן ורצינו לדחות עוד נסיעת אוטובוס ארוכה. יגענו, מצאנו. יוזמה חדשה לפיתוח של האזור הגתה את רעיון ה- "Mekong Discovery Trail". בגדול זה אומר שמישהו חיפש מתחת לאדמה בשבילנו, ראה שאין יותר מדי, בנה בוטקה להשכרת אופניים על איזה אי וקרא לזה "רכיבה נעימה בנוף כפרי על גדת הנהר". האטרקציות העיקריות הן סטיקי-רייס מתקתק שנדחס לתוך ענף במבוק ונחשב למאכל של האזור וכרגיל, האפשרות לפגוש את החיוך הקמבודי מחמם הלב תחת כל עץ קוקוס רענן.

כך, בלי יותר מדי ציפיות, שטנו לאי הקטן במעבורת מקומית, שזו בעצם סירת עץ קטנטנה, שכרנו אופניים והעברנו שלוש שעות מהנות בשבילים המוצלים והנוף הכפרי במקום שעדיין לא הושחת ע"י התייר המערבי, מפזרים "hello" ו- "סואה סדיי" (שלום בשפת הקמר) לכל עבר. ניזונו מהחיוכים המלבבים והאווירה הטובה ויצאנו מרוממים מהעניין. אחרי הכל, אין בילוי טוב מזה.

מכאן הדרך ללאוס היא קצרה, אבל אנחנו כ"כ נהנים כאן שהחלטנו לדחות קצת את הכניסה ללאוס כי קשה לנו להיפרד מהחוויה הקמבודית. לכן, נסענו לבחון את הנופים במחוז ראטאנרקירי הנידח שבצפון-מזרח המדינה. כבר בדרכנו לבירת המחוז הבנו מה הולך להיות המוטיב החוזר ביומיים הקרובים: אבק. הנשימה באוטובוס נהייתה קשה והצמחייה בצידי הדרך קיבלה גוון כתום, ולא מדובר בעצי גזר. לעת ערב הגענו לעיירה באן-לונג שלא ממש חיכתה לבואנו. המחוז אומנם נידח, אבל תיירים לא חסרים כאן, וכמעט כל המלונות כאן בתפוסה מלאה. שיטוט מפרך בסיומו של יום מפרך הסתיים בזניחת הקו התרמילאי בו נקטנו עד עתה ו"התפשרות" על חדר יקר ומפנק (בעיקר למראית עין). עד עכשיו לא הרשינו לעצמנו להתלונן על תנאי המגורים כי לא ציפינו ליותר מידי מחדר בחמישה דולר. אולם כשמדובר בבקתת עץ מסוגננת עם מרפסת יפה ומיטת אפיריון (ז"א 4 עמודים וכילה נגד יתושים מעל המיטה), היינו מצפים לפחות למקלחת חמה (נדמה כאילו משקיעים אנרגיה בלקרר את המים).
כדי להפיק את המרב מ"יום הבונוס" שלנו בקמבודיה, שכרנו אופנוע ויצאנו לציד מפלים ואגמים. התחלנו את הסיור בהצטיידות לפיקניק פירות העונה בשוק המרכזי (יוני שלח את מיכל לקניות בעוד שהוא מחכה לה ליד האופנוע ועושה פרצופים של מאצ'ו) ("מה, נסעתי לתדלק!"). נסענו בשבילי העפר תוך שאנו תורמים את חלקנו לכלכלת האבק המקומית והגענו לאגם המהווה את האידאל לשלמות האגמים באשר הם: צורתו עיגול מושלם (כמו הבטן של בודהה),מימיו צלולים (כמו סיידר הגליל), הוא מוקף בג'ונגל סבוך (כמו הראסטות של יוני), וטמפרטורת המים – תענוג!
לא שכרנו מסוק, פשוט צילמנו את השלט בכניסה
הקפנו את האגם כדי לא לפספס אף זווית, שכרנו אבוב כמו בחצבני ותפסנו פינה שקטה, מה שלא כ"כ פשוט באגם עגול ופופולארי שכזה.


אחרי כמה בננות, תפוזים וגולות חומות שבתוכן יש משהו לבן וטעים נפרדנו לשלום מהאגם וחזרנו לנשום אבק בדרך לאחד המפלים באזור. בגלל שהתעכבנו באגם היה עלינו לבחור באחד מבין שלושת המפלים הגדולים באזור: היפה, הפופולארי והכיפי. נחשו במה בחרנו. רמז: היה כיף.

עכשיו אנחנו מרגישים שהשלמנו את הטיול בקמבודיה, ושאנחנו באמת מוכנים לשלב הבא- לאוס.   

יום שישי, 4 בפברואר 2011

חופים לבנים ארוכים


לרדת לחוף בנקודה הדרומית ביותר בקמבודיה לא ממש משרת את מטרתנו "לעבור כאן בדרך ללאוס", אבל לאור התאהבותנו הטרייה במדינה החלטנו שיהיה נחמד לעשות עיקוף קטן (חצי יום נסיעה לכיוון ההפוך לחלוטין) ולבלות מספר ימים על חוף הים בסיהנוקוויל.
אנחנו לא ממש תיירי חופים מקצועיים שמבלים במסיבות כל הלילה וישנים בחוף כל היום. למרות הסביבה הרגועה, נחנו בצורה מאוד פעילה (מה שנקרא "נופש פעיל"). החוף כאן באמת ממש יפה – חולות לבנים, מים כחולים ואיים ירוקים באופק (ממש מעגן מיכאל).

מה שהכי הופך את החוף הזה לאדיר זה השילוב של כל זה עם האווירה הקמבודית (להלן The Cambodian Vibe). הלכנו על החוף כשלפתע צצה אישה עם סל מלא בליצ'י עסיסי על ראשה. הצטיידנו בקילו מהפרי הזיפי (אך ממש לא זיפתי) והמשכנו בטיול.

טיול על החוף בקמבודיה לא יהיה מושלם בלי חבורת ילדודס ערומים שקופצים ומשתוללים על גלגל ים ענקי. התוכלו לזהות את התלמיד החדש בכיתה?

חלפנו על פני כל התיירים בחוף שמקבלים מסאז', מניקור או טיפול להורדת שערות עם שני חוטים והגענו לרצועת חוף נקייה משמשיות וממיטות שיזוף. שם פגשנו יפני מוזר (או בקיצור – יפני) שיושב עם הקייט שלו מנופח על החוף ומחכה לרוח שלא באה לא באותו יום ולא בשלושת הימים שלאחר מכן. כמו כן פגשנו חבורת נערים קמבודים שהזמינו אותנו להצטרף לבירה חמימה של צהריים לוהטים. תרמנו את מה שנשאר מהליצ'י למסיבה והמשכנו בדרכנו עליזים קצת יותר.

בסופו של "טיול המנוחה" שכרנו קיאק ויצאנו לשלוש שעות "חתירת מנוחה". הגענו לאי קטן שנמצא כ- 40 דקות חתירה מהחוף בו היינו לגמרי לבד (אפילו היה שלט "private island"). השתכשכנו, שנירקלנו בלי לראות יותר מידי חוץ מכמה קיפודי-ים מאיימים – כזה גודל <-----------------> או יותר נכון כזה <---->,  הקפנו את האי וחזרנו לחוף. היה אדיר.



המשכנו במנוחה הפעילה שלנו ביום טיול בשמורת הטבע "ריאם". שטנו בין עצי מנגרוב על מים חלקים כמו מראה. דייגים וציפורים יפות חלפו על פנינו והיה שייט נעים.


כשהגענו לים הגדול ברכו אותנו לשלום כמה דולפינים והחפנו בחוף יפיפה ובתולי. לאחר חצי שעה של הסתלבטות\השתכשכות, יצאנו לטיול קצר בג'ונגל לחוף שבצד השני. סיימנו את הצעידה בכפר דייגים ציורי בו כולם עוסקים ב... נכון מאוד, קאריוקי (מה חשבתם, דייג?). אכלנו את ארוחת הצהריים הטעימה שכללה... נכון, דג (מה חשבתם, מיקרופון?) בסוכת מציל שנמצאת בסופו של מזח מעץ.

   
סיימנו את היום בתצפית ממגדל שנמצא באמצע יער המנגרובים אליו הגענו על גשר עץ שהוביל אותנו לאורך התעלה אל מעמקי היער.

למרות כל הפעילויות יצא לנו גם לנוח. התנדנדנו בערסלים, חגגנו בסעודת מאכלי-ים וקארי קמבודי על החוף במקום שנראה כמו ה"קאמל" בחיפה רק עם אוכל טוב וצפינו בסרטים שהוקרנו כל ערב במלון.
היה כיף, היה טוב, אבל נחנו מספיק. עכשיו באמת הגיע הזמן לעלות צפונה ללאוס.