יום ראשון, 30 בינואר 2011

החיים על הנהר


נהר המקונג הענקי הוא אחד מהגדולים בעולם, מקורותיו עוד בהימלאיה באזור טיבט והוא מלווה אותנו בטיולנו עוד מחבל יונאן שבסין, ואנו עתידים לפגוש בו גם בקמבודיה ולאוס. הנהר נשפך לים הסיני בדלתא מסועפת שיוצרת קילומטרים על קילומטרים של גדת נהר ומהווה מקור פרנסה ועורק חיים ל-22 מיליוני וייטנאמים. לחיות מהנהר, ויותר מזה- לחיות את הנהר, זה מצד אחד אספקת מים בלתי נגמרת, מקור בלתי נדלה לדגים ועורק תחבורה מועדף להעברת סחורות וחומרי בניין, אך מצד שני על התושבים להתמודד עם גובה מים משתנה והצפות, צפיפות נוראית וזיהום. מה שבטוח זה שיהיה מעניין לראות איך נראים החיים האלה, וכאן אנחנו נכנסים לתמונה, או יותר נכון מצלמים אותה בלי לתת רגע של מנוחה למצלמה.

הגענו לעת ערב לעיר הגדולה ביותר בוייטנאם, סייגון, לאחר שלושה ימי מנוחה על חוף הים. נחתנו בעיר בלב האזור התיירותי, הצפוף והמלא באנשים ואורות. המעבר מהשקט והשלווה של חוף הים להמולת העיר היה יותר מדי בשבילנו, ולכן הזדרזנו חיש מהר להצטרף לסיור למחרת בבוקר באזור דלתת נהר המקונג. שלושה ימים של יתושים ושכרון חושים.
יש אנשים שבוחרים לנצל את הזמן שלהם בסייגון כדי לנסוע למחילות התת-קרקעיות מתקופת המלחמה, יש כאלה שמעדיפים לראות את העיר. אנחנו בחרנו לנצל את השעות המועטות שברשותנו לארוחה טובה במסעדה הודית. הבחירה הסתברה כטובה מאוד- שכן המסעדה קיימה את שלושת כללי הזהב: אוכל טעים, אוכל זול ובירה זולה. מה צריך יותר מזה?
הסיור המאורגן סיפק את הסחורה כמו שסיור כזה מספק סחורות בדרך-כלל. אוטובוס, מדריכה עם מיקרופון ותיירים אדישים שלא משתפים פעולה עם סיפורי הרוחות והצ'יזבטים של המדריכה עם המיקרופון (יוני לעומת זאת, מבועת מהרעיון שהמדריכה אשכרה מדברת עם מתים בזמנה הפנוי, ישב בשורה הראשונה, שאל שאלות והאמין לכל מילה). לקח זמן עד שנחשפנו לחיי הנהר האמיתיים ללא ההצגה הרגילה לתייר. עברנו בסדנא של ציורים על עץ בטכניקה מיוחדת שמשלבת קליפות ביצים וחתיכות לא מזוהות אחרות וצביעה בתהליך מיוחד.
אגב, תראו את מי פגשנו שם:
שטנו בין האיים שבנהר בסירה, שפילסה דרכה בין הדייגים, הארבות (סירת משא קטנה למי ששכח את הפסיכומטרי) ואוניות הצובר שעמוסות (עד האוזניים) בחול לצורכי בניין.
אוניה ריקה
אוניה עמוסה
חתרנו (בעצם רק יוני שלא יכול היה לשבת בטל ושני הוייטנאמים שזו העבודה שלהם) בסירת משוטים קטנה בתעלות צרות שצמחייה גבוהה משני צדדיהן הופכת את האי למבוך מפותל. בשביל שנרגיש כאילו אנחנו במסיבה, נתנו לכולנו כובעי ליצן נמוכים ורחבים מבמבוק וזה פשוט עשה למיכל את היום ("זה היה מצחיק שכ-ו-ל-ם נכנסו לקטע, חבשו את השפיצים האלה וישבו אחד מאחורי השני").


רכבנו על אופניים עם בלמים עקומים וכיסא שלא עובד (או להיפך) בכפר "דלתאי" (אופייני לדלתא) שבו מנוחת הצהריים הועלתה לדרגת אמנות והמקצוע הכי פופולארי הוא ספר (שגם יודע לנקות אוזניים) וכך כל בית שני הוא צריף שקירותיו סבכת עץ ובתוכו איש שמסתלבט בערסל, ביד אחת מספריים ובשנייה מקל אוזניים (אומרים שוואן-גוך היה לקוח של ספר מבולבל שלא הבדיל בין שמאל וימין). אם הזכרנו כל בית שני, אז כבר נזכיר שכל בית עשירי בערך היה וילה דו קומתית ענקית עם ויטרינה מפוארת ולא ברור איך זה קשור לכפר הזה (ולסיפור שלנו על הטיול).

ביקרנו במפעל לסוכריות קוקוס, מפעל לאיטריות אורז, מטעי פירות (סוף סוף גילינו איך אננס בא לעולם) וחווה לגידול ויצוא של תנינים לצורכי בשר וארנקים (חוות גדר). בשביל להרגיש עוד יותר תיירים טמבלים אפילו ליטפנו נחש והצטלמנו.


לאחר כל פעילויות הטיול השנתי, נפרדנו מהקבוצה הגדולה רק אנחנו ועוד חמישה (זוג קנדים ושלושה אוסטרלים) ונסענו\שטנו בעלטה לבית משפחתי צנוע על גדת פלג קטן, שם נבלה את הלילה (כנראה שרק אנחנו היינו מוכנים לישון בבקתה עם שירותים משותפים, בלי מזגן ועוד להוסיף $5 בשביל התענוג). האמת היא שזה אכן היה תענוג. החל מהשייט הלילי בנהר השחור והצר, הארוחה המשותפת בה גלגלנו בעצמנו ירקות, נודלס ודג בתוך נייר אורז וכלה בערב עם גיטרה ויתושים על גדת הנהר השליו. זה לא היה home-stay אורגינל כמו שאנחנו מכירים כי היו שם בקתות לאורחים ולא חלקנו מיטה עם הדודה, אבל ראינו איך הם ישנים על מיטות אבן שמכוסה בשמיכה (אנחנו ישנו על מזרון) ואיך הם מתפללים לבודהה במקדש הביתי בבוקר.

בבוקר היום למחרת שטנו חזרה לנהר המרכזי וראינו את כל מה שהחושך הסתיר לנו אתמול. הבתים, המכולות והמוסכים הקטנים על הנהר, הילדים על האופניים שממהרים לבית-הספר וכל האנשים שהשכימו קום רק על מנת לעבור מהמיטה לערסל. בתזמון מושלם חברנו לקבוצה הגדולה מאתמול והמשכנו עם הסירה הגדולה יותר (או יותר נכון לומר – הפחות קטנה) לשיא של הטיול בדלתא – השוק הצף. בשל התנאים המיוחדים של אזור מרובה נהרות, יותר קל ויותר פשוט לקיים את המסחר על הנהר.כל איכר או רוכל מעמיס את תוצרתו או מרכולתו על סירה, מציג את סוג הסחורה על התורן (מעניין מה פירוש אננס בראש התורן לפי חוקי הימאות הבינ"ל). בלב הנהר/שוק, הרוכל מטיל עוגן או ניגש בעצמו לסירות הלקוחות. אנחנו תרמנו למחזור המסחר היומי עסקה שכללה אננס יחיד אותו אכלנו בהנאה רבה על הסיפון.    

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
סיימנו את היום בעלייה למקדש נחמד הבנוי על גבעה בעיר צ'או-דוק. ראינו ילדים שמתכוננים לריקוד הדרקונים השנתי, כיתתנו רגלינו היחפות (מפאת קדושת המקום) בתוך מערה שהזכירה רכבת שדים שבמקום מפלצות יש בה המון בובות של בודהה וחבריו וצפינו בשקיעה על מרחבי שדות האורז המוריקים של קמבודיה.

 העיר צ'או-דוק היא התחנה האחרונה שלנו בווייטנאם. בשמונה בבוקר כבר היינו על סירה צרה בעלת מנוע רועש שבשאיפה תיקח אותנו אל תוך קמבודיה. כמו בהרבה מקרים אחרים, דווקא השייט הזה, שהוא לא חלק מהסיור של הדלתא ממש, אלא תוספת שאמורה להביא אותנו ליעדנו הבא, הוא בין החוויות המעניינות והיפות שהיו לנו כאן. עברנו בכפר שכל בתיו צפים על חביות וסירות, ומגדלים דגים בתוך חור ברצפת העץ שנמצאת מבחוץ וסמוך לדלת הכניסה. בתי הכפר מקושרים בגשרים קטנים, ועיקר ההתנהלות בו היא בסירות. למשל, גבר יושב בסירה ומתקן את קיר הפח של ביתו, ואשתו (או השליח של הנודלס טייק-אווי) ניגשת אליו עם סירה אחרת כדי להגיש לו את המרק של הבוקר. אולם, הפיקנטריה הכי מעניינת על הכפר היא איך טיפלו הרשויות המקומיות בבעיית הילודה הבלתי מבוקרת (כנראה שהתושבים צפו יותר מידי בדגים שהם מגדלים ולקחו דוגמא – משפחות עם עשרה ואפילו 16 ילדים). הממשלה פשוט סבסדה טלוויזיה לכל בית – וזה עבד! עברנו בדרך גם בכפר לא-צף שבתיו בנויים על עמודים ורצפתם מוגבהת כדי להבטיח שהבית לא יוצף גם בעונה הרטובה בה הנהר גבוה. אוכלוסיית הכפר מוסלמית ומקורה במלזיה, והשעשוע העיקרי שלהם הוא להלביש תיירים תמימים בבגדיהם המסורתיים ולצלם אותם.

חווית השייט עצמה הייתה הנפלאה ביותר. שטנו באיטיות על פני הנהר שהוא עורק חיים מרכזי. שדות ירוקים וחורשות אקליפטוס שמצלות על בתי עץ ופחונים מפני להט היום. הקיפו אותנו סירות עץ ונהגיהם ורוכבי אופניים, כולם עם כובע משולש כמובן כדי להזכיר לנו את המזכרות שקנינו. כשרוח קלילה מלטפת את פנינו, מתחת לסככת הסירה, נדבקנו בשלווה של חיי הנהר עם הכובסים והכובסות בגדה (כולל כביסה של התאו המשפחתי), העצלנים בערסלים והילדים שפסקו ממשחקיהם עם העפיפונים וההשתעשעות במים כדי לנופף לנו לשלום. לידנו חלף פרפר בגודל של תרנגולת ורצה תרנגולת בצבעים של טווס. הנוף והאווירה של השעות האחרונות בווייטנאם היו לנו סיכום נהדר לשלושה שבועות מעניינים, חווייתיים ומעל הכל – מהנים.    
         

יום רביעי, 26 בינואר 2011

לגלוש או לא לגלוש


ברוכים הבאים לממלכת השמש. כבר לפני חודשיים, כשהיה לנו קשה וקר, עודדנו את עצמנו כי עם הירידה דרומה נגיע אל החום והשמיים הכחולים. בנוסף, חוף הים במואי-נה הוא יעד שיוני סימן לעצמו כחובה, עוד בארץ, בשל סצנת גלישת הרוח והקייט המפותחת שמגיעה לשיאה בשלהי חודש ינואר (וזה לא במקרה שהגענו לכאן בדיוק עכשיו). לאחר משא ומתן, מיכל הסכימה להקצות שלושה ימים כדי שהילד ישתעשע. את חול הים הלבן ועצי הקוקוס ראינו (ואפילו הרחנו) עוד לפני כניסתנו לעיר. הגענו בצהרי יום שמשי וכבר כעבור זמן קצר, השלמנו פערי ידע בתחום הפירות הטרופיים. לאחר הצלחתם המסחררת של האננס ופרי-הדרקון, ניסינו גם את הפפאיה והקוקוס אשר הצלחתם סחררה פחות את מיכל המעט מאוכזבת ("לקוקוס הזה בכלל אין טעם של קוקוס!").

לאחר חודשים של טיול אינטנסיבי, היינו ממש צריכים את שלושת ימי המנוחה על חוף הים (תודה על הרחמים, אתם יכולים להרגע). טיילנו לאורך החוף היפה, קמנו לראות את הזריחה מעל הים (מחזה מוזר לישראלים שכמונו), מצאנו מסעדה מצוינת וזולה בעלת מרפסת גדולה ממש על קו המים וכמעט ולא פסחנו על אף ארוחה שם. יוני אכל כמעט כל מה שיש לים להציע, מיכל קיבלה מסאז' עם אבנים חמות, נהנינו, הסתלבטנו, אבל הרוח מיאנה לבוא.

ביום הראשון הייתה רוח קלילה שלא מספיקה לגלישה אך הפיחה אופטימיות בקרב הגולשים ויכולנו לשכור מפרשית קטנה ולהנות משעה רגועה על המים.

ביום השני, התקוות נגוזו כשענפי הקוקוס עמדו דומם בהעדר משב ואפילו קליל וביום השלישי התעוררנו לגשם שוטף והחלטנו שזה הזמן לעזוב.

אז לא יצא ליוני לגלוש בחופי ויאטנאם, אבל היה כיף וזה מה שחשוב. הוא כבר יגלוש בארץ, ושאף אחד לא יפקפק – מדינת ישראל היא אימפריית גלישה ואין לנו מקום אחר בעולם... (יוני בפרץ פטריוטיות רגעי)    

יום שלישי, 25 בינואר 2011

דרום ויאטנאם על אופנוע


האמת שדאלאת לא הייתה בתוכנית שלנו. חשבנו שזו תהיה עוד תחנה במסלול התיירותי והשחוק, ובדומה לתחנות האחרונות, בלי סיבה יותר מדי טובה. האמת היא שהסיבה העיקרית לביקור היא שקנינו כרטיס אוטובוס מראש שכולל את המעבר בעיר ולא רצינו להרגיש שסתם שילמנו (ישראלים). נחתנו בעיר שגבעות סביב לה בצהרי יום שמשי והתחלנו לחפש בקדחתנות את האטרקציות באזור שהפכו את דאלאת ליעד פופולארי. האזור של העיר הוא גבעות ירוקות ופוריות ומזג האוויר היה מצויין (הורדנו את המעילים שהפכו כבר לעור שני עבורנו ונזכרנו שהצבע של השמים אמור להיות כחול). לכן, הפעילות המתבקשת היא טיולים בחיק הטבע. גילינו שההר הגבוה ביותר בדרום המדינה נמצא לא רחוק, ומתוך הרגל חשנו חובה לכבוש גם את הפסגה הזו. יצאנו לדרך בלי הרבה מושג איך ולאן הולכים כי כל מי שיודע מעדיף שנצא לטיול המאורגן שהוא מוציא. מרוב שלא האמנו כמה פשוט למצוא את השביל פתחנו בסדרת התברברויות קטנה ובעיצומה מצאנו עצמנו באמצע היער ועם שביל שנגמר בפתאומיות. לא נלחצנו ומיד שלפנו גזיה ותה שחור-ורדים שקנינו בסין (זוכרים את הצפרדע שמשנה צבעים?) והתיישבנו להפסקת תה בטבע.

לאחר טיפוס ממושך הגענו לנקודה בה חשנו כי מיצינו את חווית חיק הטבע ובשל הידיעה כי הנוף לא הולך להרעיד את אמות הסיפים חשבנו לסוב על עקבותינו. למרות זאת, חוטים בלתי נראים כאילו משכו אותנו למעלה כי צריכה להיות סיבה ממש טובה להיות כל-כך קרוב לפסגה ולא להעפיל אליה. ואכן, תוך פחות משעה של טיפוס תלול ומייגע צפינו בנוף הלא-מי-יודע-מה-יפה מהגג של דרום וייטנאם, אך עדיין, במהלך הטיול נהנינו מהטבע הנפלא: יערות אורנים ירוקי עד, צמחייה סבוכה סוסי פרא, ציפורים אקזוטיות בצבעים פסיכודליים ואפילו זברה (וכל זאת בלי שימוש בכימיקלים אסורים). כן כן, הייתה שם זברה.
עדיין לא מאמינים? הנה תמונה...



וייטנאם היא לא רק סיורים מאורגנים, מקומות הסטורים ואתרי תיירות שחוקים. הקסם האמיתי של המדינה טמון דווקא באזורי הספר החקלאיים הרחוקים ממוקדי ההתעניינות העירוניים ומקו החוף המפנק. מטעים ושדות שמשתרעים על שטחים נרחבים, כפרים ועיירות שתושביהם בעיקר חקלאים, וביניהם כבישים צרים המתפתלים בגבעות הירוקות. הדרך הטובה ביותר, ואולי היחידה, לטייל באזורים אלו היא על גבו של אופנוע, דבר שמיליוני וייטנאמים כבר הפנימו היטב ואנחנו התחלנו להבין גם כן. בעיר דאלאת מסתובבים עשרות רוכבי אופנוע עם מראה קשוח הקוראים לעצמם easy-rider, שמציעים טיולים באזור. חמושים בהמלצה חמה עוד מסין (זוכרים את האוסטרלים מהסילבסטר?) התקשרנו לחואן וקבענו להיפגש ולשמוע מה יש לו להציע. הופתענו לראות שלא מדובר ברוכב אופנוע שמנמן ומזדקן אלא בבחור צעיר, נמוך, רזה ומלא אנרגיה שבכלל לא מתאים לפרופיל האופנוען המאצ'ו והמסוקס. הוא הציע טיול בן יומיים בין הכפרים והשדות באזור, שמסתיים בחוף הים במואי-נה, שהוא ממילא יעדנו הבא בויאטנם. החלטנו ללכת על זה, וציפינו לחוויה מיוחדת ובלתי נשכחת.

הרגשת החופש שיש ברכיבה על אופנוע היא משהו שאי אפשר לתאר. הרוח בפנים, המרחבים הירוקים והשמש שכל-כך התגעגענו אליה הפכו את חווית הרכיבה לנפלאה. חואן, שהוא כמו כל הוייטנאמים, שרוף על הו-צ'י-מין (אבי האומה) ופטריוט אמיתי, מחובר לאנשים ולאדמה וקשה שלא להתאהב בכל שדה ורגב אדמה לתפארת המדינה הקומוניסטית. הטיול התחיל בנסיעה חביבה ברכבל, שעלה לנקודת תצפית על העיר דאלאת והאזור. סמוך לרכבל ניצב מרכז מדיטצית זן שכמו כל מרכז כזה, ממוקם בסביבה מלאת השראה עם אגם וגנים מטופחים מסביב. עברנו בחממות של פרחים, מטעי קפה ותה (מסתבר שוייטנאם היא השנייה בייצוא קפה בעולם) וראינו איך מייצרים יין אורז (רק מהריח אפשר להתעלף). ביקרנו במפעל לייצור משי בו התלהבנו ממכונות האריגה הישנות אך המתוחכמות וריחמנו על העובדות שבטוח סובלות מירידה בשמיעה ועל הגלמים של המשי, שסובלים מירידה באיכות החיים הכללית (כי מרתיחים אותם וזורקים אותם לפח). ראינו מפל רחב וגדול ולצידו בודהה גדול עם חיוך רחב. ראינו שלוש חתונות ולוויה אחת, שתינו קפה קר, סמיך ומתוק, אכלנו מצוין על גדת אגם קטן וראינו כפרי מיעוטים עניים שבהם הלבוש המסורתי הוא חולצות כדורגל זולות ומכנסיים לבני המצווה בלבד. עברנו בין שדות אורז ירוקים ומטעי פרי-הדרקון (dragon fruit – ואין לנו מושג איך קוראים לפרי הורוד והמשונה הזה בעברית) ותפסנו תנומת צהריים בערסל במסעדה קטנה לצד הדרך. אבל מעל הכל, הכי נהנינו מהרכיבה עצמה, בין הכפרים וההרים ובתוך היערות, קבוצות התלמידים בתלבושת בית ספר (ראינו אותם בדרך לגימנסיה) שרוכבים יד ביד והחקלאים שמייבשים קפה, זורעים אורז ועושים מה שעושים עם ה- dragon fruit (אנחנו רק יכולים להגיד שהוא ממש טעים).




לפי בקשתנו, חואן אילתר עבורנו home-stay בבית דודתו – להשלמת חוויית "ויאטנאם האמיתית". הבית האמיתי היה רגיל עם סלון ופינת אוכל, אך ללא אסלה (עם דליים להורדת המים) וחיתוך הירקות לסלט מתבצע על הרצפה. בוייטנאם האמיתית הרווקים ישנים בנים לחוד, ובנות לחוד מה שגרם למיכל לחלוק מיטה עם הדודה החביבה, חוויה שאי אפשר לתאר במילים כיוון שהדודה לא מדברת מילה אנגלית (וגם לא עברית משום מה). והכי אמיתי בוייטנאם הוא אורח החיים המשפחתי: בנים לאחר חתונתם מתגוררים בבית הצמוד לבית הוריהם, ואילו הבנות עוזבות את בית הוריהן לטובת המגורים עם משפחת בעליהן. כל הארוחות הן ארוחות משפחתיות המשותפות להורים, לבנים ולנכדים, עליהן עמלות כל בנות הבית- האם והכלות. הפעם לא הייתה זו סביבה שונה באופן מיוחד ממה שאנו מכירים, לא היה זה כפר נידח בלי חשמל ותשתית מים, אם כי עיירה שגרתית לחלוטין, אך יחד עם זאת החיים בה והתנהלותם שונים כל-כך מהחיים העירוניים הטיפוסיים בישראל.

יש בטיול חוויות מהנות שעושות אותו לכיף גדול, לפעמים נזכרים לאחר זמן מה במקום או בתחושה ולפעמים נחשפים בצורה ישירה כל-כך לעולם שונה ומרתק עד שמרגישים שלומדים משהו שלא יישכח. ביומיים האלה, בין דאלאת למואי-נה, הרגשנו עוד בעודנו על האופנוע, שאלו יומיים נפלאים שכנראה ניזכר בהם עוד שנים רבות.

יום שישי, 21 בינואר 2011

קיסרים ליום אחד

עיר הבירה הקודמת של ווייטנאם, בימים בהם משל הקיסר, נקראת הואה והיא נמצאת באמצע הדרך בין הצפון הקר והדרום הנכסף כך שהיא מקום מצוין לעצור בו ולקחת הפסקה מהנסיעה הארוכה. לאחר נסיעת לילה לא נעימה במיוחד הגענו לעיר החביבה, שהשינוי המרענן בו הרגשנו מייד היה המזג הטוב של האנשים. מן האוטובוס נשפכנו היישר אל המלון החדש, הנקי והזול שסמוך לתחנה, והחלטנו להישאר ללון שם ולו רק בשל סקרנותנו לגלות מה הקאץ'. אגב, עדיין לא מצאנו אותו. הדבר היחיד שאולי מתקרב לזה הוא העובדה שהעיר דיי משעממת, אבל אנחנו יכולים לחיות עם זה. האטרקציה המרכזית (והיחידה) בעיר היא העיר האסורה- מקום משכנו של הקיסר ופילגשיו. בעבר, לא דרכה במתחם כף רגל גברית של גבר המצוייד כהלכה על-מנת שלא לפגוע בטריטוריה הגברית של הקיסר. למזלו של יוני היום זה כבר לא תנאי הכרחי- והשומר בכניסה נאלץ להסתפק בתשלום סמלי בלבד. המקום הוגדר כאתר מורשת עולמית ע"י אונסק"ו, אך הויאטנמים כנראה בחרו לבזבז את כל המענק בקזינו ובבתי-בושת משום שהקיסרית המושלת כעת באתר היא ההזנחה. כיאה לזוג מלכותי שכמונו, הסתובבנו בעיר האסורה שיכורים מהזכות להתהלך בין מתחמי המגורים, המקדשים, החצרות ומקומות הבידור שהיו מיועדים למיוחסים בלבד. אך אבוי- לאחר שעתיים של שיטוטים במתחם הרגשנו שמיצינו. אחחח, צרות של עשירים.

 בדרכנו החוצה, פגשנו את שיא הביקור במקום- הבחורה הסינית חסרת המעצורים מן ההפלגה להאלונג-ביי. גם מבחינתה, כנראה, המפגש איתנו היה איזשהו שיא, או אולי בעצם רק הפגישה עם מיכל (אותה היא הרגישה צורך לחתום בנשיקה). בינתיים, יוני מצא את מקומו בנינוחות מאחורי המצלמה.

בערב, המשכנו בקו המלכותי ויצאנו למסעדה מפוארת (עם כל הגינונים), בה הנעימו את זמננו חמישיית נגנים בכלי-נגינה מסורתיים אשר ניגנו נעימות מסורתיות לצד נעימות מערביות ידועות (כאשר במהלך המוכרת שבהן הצטרף שולחן הצרפתים שלידינו בשירה רמה "קה-סרה-סרה"). במהלך הופעה של כשעתיים, חגגנו כיאה לקיסרים- עם מספר מנות ואפילו יין, ובסוף הערב שילמנו (פחות כמו קיסרים) את הסכום האסטרונומי שווה הערך ל-20 שקל לסועד. ללא ספק, אנחנו הקיסרים המטורפים ביותר בכל העיר.


מן העיר הקיסרית התגלגלנו הלאה לעיירת החייטים הוי-אן.

הרחובות הצרים של העיירה הציורית מלאים בחנויות של תופרים, שישמחו לתפור עבור כל אחד (ותמורת מחיר הולם) כל אשר חשקה נפשו, בכל עיצוב ומכל בד העולה על רוחו, ובהתאמה אישית. הטיול ברחובות העיר היווה אתגר קשה במיוחד עבור מיכל, שויתרה על האפשרות המדהימה לשופינג של חייה, וגם ליוני אשר ויתר על ההזדמנות לרכוש תחתוני משי דמויי סופרמן בהתאמה אישית עם רקמה של האות Y מאחור.

ניצלנו את שעת הצהריים הגשומה לטעימה מהמאכלים המאפיינים את המקום (יוני אכל מרק שמימיו מקורם בבאר מקומית). המקומיים ניצלו את השעה לשנ"צ ספונטני (כנראה שהמוכרים בשוק לא עובדים על אנרג'ייזר ועד הצהריים כל אחד כבה במקום שבו היה).

לאחר חמש שעות שיטוט בגשם כבר היינו על עוד אוטובוס לילה, בהמשך המסע דרומה.   

יום ראשון, 16 בינואר 2011

הא-לונג ביי


לאדמת הגיר יש תכונה נפלאה: היא חלשה והמים שוחקים אותה בקלות. עם הזמן נוצרות מערות תת-קרקעיות ועם עוד קצת זמן הן קורסות ומשאירות את שאריות הקליפה של המערה בצורת מצוקים וגבעות תלולות. הפעם, החליטו הגבעות להזדקר מתוך הים וכתוצאה מכך אנחנו הרווחנו הזדמנות להפליג במקום לפדל על אופניים, ובלי שום קשר, הים הרבה יותר מתאים לסלעי הענק הללו מאשר שדות וכפרים.
התופעה המעניינת הזו מאפיינת רצועת חוף רחבה, אך מרבית התיירות מתרכזת במפרץ הא-לונג ובאי קאט-בה שמולו. המוני תיירים מבקשים לחזות בפלא והתחרות על הארנק המערבי קשה עד כדי כך שב- $40 ניתן לצאת לסיור מאורגן בן שלושה ימים שכולל הפלגה בסירה עם חדר מפנק, סיור במערת נטיפים (אביזר חובה לכל אזור שבו גבעות גיר), טיול קצר באי, ארוחות ואפילו חתירה בקיאקים. למרות האפשרות לצאת אל מפרצים פחות מתויירים באופן עצמאי, לא יכולנו לסרב לעסקה התיירותית ונשאבנו אל המכונה המשומנת. כבר השלמנו עם העובדה שלא נראה שמש בשמיים אבל חוץ מהעדרה של זו, מזג האוויר היה סביר והראות הייתה טובה – וזה מה שחשוב. הנוף, ללא ספק, סיפק את הסחורה.

מרוב התלהבות מהנוף, במהלך כל ההפלגה לא משנו מן המרפסת הפתוחה שבסיפון העליון למרות הקור.

עברנו בכפר דייגים שקבע את משכנו באסדות צפות בין הגבעות המגנות מגלי הים ושטנו בסירה קטנה אל מערות קטנות ודרך מנהרות אל מפרצונים נסתרים תוך כדי כרסום אננס טרי מהאוטו-גלידה המקומי, רק שבמקום האוטו יש סירה ובמקום הגלידה – פירות.

הוויאטנמים, שהעתיקו את הרגלי הנהיגה מהכביש אל הים, לא ביישו את הפירמה והציגו רמת ימאות שזעזעה את יוני ואת יסודות הרציפים אליהם נגשו, או יותר נכון – התנגשו. אכן, זה מה שקורה כשנותנים לילדים לנהוג בסירות בים במקום במכוניות מתנגשות בלונה-פארק.


בלילה עגנו עם עוד מאה סירות בערך בקרבת האי קאט-בה, והמחזה של המפרצון המלא בשלל אורות הסיפונים, כמו עיר צפה קטנה שצמחה לעת ליל אולי היה דווקא בונוס לאובר-מתויירות של הסיור.
האי בו ביקרנו טומן בחובו מפרצונים חמודים לצד הגבעות המוכרות. במרכזו ובנקודה גבוהה מסביבתה בנו, איך לא, נקודת תצפית. עלינו אליה בטור עורפי ארוך של תיירים, בשביל שעובר דרך צמחייה סבוכה. מהתצפית נגלה אלינו נוף יפה של שלל הגבעות מסביבנו וכך השלמנו חוב מן העבר – גבעות יאנגשו עטויות הערפל.
אחת מהסיבות העיקריות להצטרפותנו לסיור היו חתירה בקיאק שהובטחה לנו. עקב הקור ומזג-האוויר הלא מזמין, היחיד מכל הקבוצה שהתייצב בשש וחצי בבוקר לחתירה מוקדמת היה יוני (אפילו המדריך לא הואיל לקום). כנראה שלמרות הכל עדיין ישנה התאמה בין המחיר הנמוך של הטיול לרמת השירות ואחרי כמה תירוצים ("המים קרים מידי", "המשטרה לא מאשרת", "אולי מחר") וכמה טיעוני נגד ("זה אני נכנס למים או אתה?", "אבל הבטיחו", "רוצים ת'כסף") הטיעון האחרון ניצח וסידר "לכל" הקבוצה קיאקים בשעת צהריים שפויה יותר. זה לא שעד הצהריים השמש החליטה לצאת לפתע ולכן מיכל (כמו שאר חברי הקבוצה) החליטה לוותר על התענוג הרטוב ויוני יצא לייצג את הנבחרת לבדו.
יוני מספר על החוויה: עוד ברדתי אל הרציף, עלה באפי ריח העץ והחבלים ספוגי המלח והלב החיש פעימותיו מהתרגשות. כשהתמקמתי בתא הקיאק הבנתי למה: לאחר ארבעה חודשי גלות יבשתית (לא כ"כ נוראית) הנשמה הרגישה בבית שוב. גוף הקיאק חתך את המים השלווים והרוגעים שהיו כמו עור חלק שנמתח על גוף מחוטב עולה ויורד עם נשימות הגלים. מתוך השקט הזה התפרצו באגרסיביות סלעי ענק וגבעות שסגרו על מרחבי הים הפתוח, שומרים ומרגיעים אותו, יוצרים מבוך מגמד של מיצרים ותעלות. אני בתוכו כמו עכבר חולק את החידה עם להקות דגים מקפצות, דייגים וציפורים, רק שאני את הגבינה שלי מצאתי – אני שוב בים.

חברינו להפלגה היו לשם שינוי מערביים (ברובם) וצעירים מה שגרם לנו להרגיש יותר שייכים חברתית מההפלגה הקודמת, בסין. זוג אנגלים ואמריקאי חביבים, שותפים למשחקי קלפים, קבוצת צרפתים אנטיפטיים (בעצם מספיק לכתוב רק "צרפתים") וקבוצת ניו-זילנדים תמימים שפגשנו לראשונה לפני כשבועיים בליג'יאנג. מקור הבידור העיקרי על הסיפון הייתה בחורה סינית משונה שהסתבכה עם הסכין והמזלג (איך שגלגל מסתובב לו). בסוף ארוחת הערב היא החלה לחלק מחמאות למסובין מסביב לשולחן: האנגלים אוכלים בחזירות לפי דעתה, יוני לא נאה כמו שהיא הייתה מצפה מיהודי, ובכלל, כולנו צריכים לקחת דוגמא ממיכל כמה שהיא מנומסת ויפה. היה קטעים (האנגלים לקחו את זה קצת יותר ברצינות).

מתים על אופנועים


אוטובוס לילה לא נורא בכלל הביא אותנו להאנוי. את הבירה הויאטנמית ניתן לתאר במילה אחת – טוסטוסים. אנחנו משתמשים בוונציה כמודל של עיר בה זורמים נחלים בין הרחובות או במקומם במקרים רבים, אולם כאן זה קצת שונה: כאן יש נהרות של אופנועים וטוסטוסים. הוויאטנמים חיים את האופנוע כמו שהבדואים חיים גמלים. הם נושמים אגזוז של טוסטוס, שותים דלק של מנוע שתי פעימות ולא מורידים את הקסדה אפילו אצל הספר.

לביקור בהאנוי היו שתי מטרות עיקריות: לארגן את המשך הטיול ולטעום מעיר הבירה של המדינה בה אנו מבקרים. את מטרתנו הראשונה לא היה קשה להשיג בזמן קצר לנוכח הריכוז הגבוה של סוכנויות הטיולים שבעיר. כך היה לנו יותר זמן לטעימה העירונית. ראינו אתרים חשובים כמו פגודת הספרות, שהייתה בית-ספר לנזירים קונפוציונים (שזה זרם חדש בציונות) וראינו (מבחוץ) את המאוזוליאום של הו-צ'י-מין (אל חוסייני) – הוא היה סגור כשהגענו מאחר ומקפידים על שעות המנוחה של המנוח ורוב היום הוא סגור עם אבטחה כבדה אך מצועצעת (הנפת רגליים לגובה המותניים בחליפה לבנה ונשק בהכתף ירתיעו לבטח את הו-צ'י-מין בפורמלין לברוח ממשכבו). 

בתור מופע הפולקלור התורן, קנינו כרטיסים ל- water puppet show המפורסם. בובות מים הן צורת בידור שהתפתחה בכפרים של צפון המדינה. מריונטות שבמקום חוטים שקופים מלמעלה, הן מופעלות באמצעות מקל שמוסתר ע"י המים, וכך הן רוקדות שרות ומספרות סיפורים מתוך הבריכה שעל הבמה במקרה של המופע שראינו וטרסת האורז המוצפת במקרה של פסטיבל כלשהו באיזה כפר. נשמע מגניב? גם לנו זה נשמע כך, אבל תרשו לנו לחסוך מכם את הטרחה של לבוא עד לכאן ולחזות ב"פלא" האתני הזה – זה היה פשוט מעפן!
האנוי תיזכר אצלנו כמקום בו עשינו דברים שזה לא מכבר הבטחנו לעצמנו שלא נעשה לעולם. זה התחיל עם אוטובוס שינה והמשיך עם חדר בדורמס. הפעם, בכל אופן, החיסכון היה גדול מכדי שנוכל להתפנק ואם לא היינו עושים זאת, היינו מפספסים את המחזה הסוריאליסטי של שמונה מיטות קומותיים שבכל אחת מהן לפחות שתי בנות קשקשניות מהונג-קונג (בכל קומה). היה מדהים, ואיכשהו, בחצות הלילה בערך, הנוער האובד הזה פשוט נעלם לבלי שוב (אולי חלמנו את זה אבל עובדה שבבוקר היינו לבד בחדר).
מחר נמשיך בטיול לאתר המפורסם ביותר בויאטנאם – הלונג ביי, ועכשיו אנחנו נלך להנות משעת ה- happy hour בירה חינם במלון. צ'או.

הבוץ הויאטנמי


אז השעה שש וחצי בערב, השמש כבר כמעט ונעלמה, ואנחנו בעיירת הגבול בצד הויאטנמי. היו לנו תוכניות יפות להגיע לעיירה החביבה סאפה, מרחק של כשעה נסיעה, אבל אחרי מאמצים רבים (ובעיקר מאמצים לדחות את עדרי הנודניקים שחשבו שזה זמן מצוין לצחצח לנו את הנעליים) התפשרנו על הוסטל בינוני בקרבת תחנת האוטובוס (שלפי התמונה החקוקה בחרסינת חדר השירותים, משכיר חדרים גם לפי שעה).
כבר מהרגע הראשון, לא היה קשה להרגיש בהבדל בין סין לויאטנם. ללא ספק, בויאטנם אנחנו מרגישים כמו מסמר המסיבה- כל הזמן מנסים לדפוק אותנו. אם הסינים פועלים בשיטת "מצליח", ואחרי שעלית עליהם הם מוותרים, הויאטנמים פועלים בשיטת "אבנים שחקו מים" – הם לא מוותרים וכל מילת סירוב רק מעודדת אותם לנדנד יותר ("צחצוח נעליים/מונית/מלון/אננס לאדון?" , "לא, תודה" , "אהההה, אוקיי, אז צחצוח/מונית...?" וחוזר חלילה). כאשר מדובר בשירות כגון צחצוח נעליים, לא ממש משנה לנו אם מנסים לעבוד עלינו או לא כי אנחנו לא צריכים צחצוח נעליים (על מי אנחנו עובדים?), אבל כשזה מגיע למידע שימושי כגון מתי ומאיפה יוצא האוטובוס לסאפה- העניין כבר נהייה מתסכל: כל ויאטנמי באזור יודע מהי הדרך הזולה ביותר לעשות זאת, אבל אף אחד לא יחלוק איתנו את המידע הזה ובמקומו הם יעדיפו לדחוף אותנו למונית של חבר במחיר הגבוה ביותר שיוכלו לגבות. למרות זאת, נקודת האור הבוהקת בויאטנם הוא הבאגטים החמים והטריים שנמכרים בכל קרן רחוב- עוד שינוי מרענן מהלחם הסיני המאודה. מעכשיו- חגיגות סנדוויצ'ים על בסיס יומי.
עלינו להרים לעיירה סאפה על מנת לחקור את הכפרים ולפגוש במיעוטים השונים של צפון ויאטנאם. סאפה היא כנראה עיירה נחמדה מוקפת בהרים שאמורים להיות יפים ובמרכזה שמענו שיש כנסייה קטנה ואולי אפילו אגם. היינו שמחים לאשש את השמועות הללו אבל עקב הערפל הכבד שמכסה את המקום אנחנו לא בטוחים שהיינו זה ליד זו כל הזמן. מצאנו חדר "עם נוף" במלון שכל הערפל שבעולם לא יוכל לכסות על הליקויים בחדר (אבל זה לקח לנו יומיים לעלות על כולם) ויצאנו לטיול בוואדיות שמסביב ובכפרים שבהם.

מסיבה לא ברורה העננים יושבים על סאפה בעקשנות ולא מוכנים לזוז מילימטר. לכן, העיירה הופכת להיות נקודת רפרנס למיקום העננים ביחס אלינו: אם מטיילים בוואדי – העננים מעלינו, ואם עולים להרים – העננים מתחתנו. הטיול בכפרים השכנים התחיל בכפר הקרוב והמתוייר בעל השם החמוד קט-קט, כי אי אפשר לוותר על ביקור בכפר שנושא שם כזה (גם אם היו קוראים לו טיפ-טיפ היינו חייבים לבקר בו, ודבר אחד בטוח – שהכול יסתיים בשלום). לאחר סיבוב קצר בשביל המרוצף המסמן את המסלול התיירותי בכפר, בו הרגשנו כאילו אנחנו מסתובבים במדרחוב נחלת בנימין ביום שישי בבוקר, החלטנו לחפש חוויה אמיתית יותר. שלפנו את המפה, בחרנו כפר אקראי בקרבת מקום וקפצנו לשכשך רגלינו בבוץ הויאטנמי. טיול נהדר בין כפרים וטרסות של שבט המונג ההררי. תלבושות צבעוניות, נחלים ומפלים, צמחייה ירוקה ועצי במבוק לצד שדות פרחי אינדיגו (אנחנו יודעים שזה אינדיגו כי הכפריים צובעים את הבגדים באמצעותם). היה נהדר ללכלך את הנעליים בבוץ שוב, כמו בימים הטובים. אפילו עשינו קצת mud-surf שזה ענף ספורט בחיתוליו (אתם עוד תראו שזה יהיה להיט).
שיטת השיווק הסאפאית גורסת שנחמדות היא המפתח לליבו של התייר. תוך כדי הליכה ברחבי העיירה ישנו תמיד קומץ נשים, לבושות במיטב האופנה המיעוטית עמוסות בתיקים ושאר שמאטעס, המקפידות לנהל שיחות הכרות בזו אחר זו וכמה במקביל: "מה שמך? בן כמה את\ה? כמה זמן בסאפה?" והפאנץ' –  "אולי תקנה משהו, אח"כ, מחר, אולי". אחת מהנשים הזמינה אותנו לבוא איתה לביתה שבכפר ולאכול ארוחת צהריים בחברתה. אם יש משהו שלמדנו בטכניון, זה לדחות את הכול למחר וכך עשינו. בד"כ זה עובד אבל הפעם נפלנו על בחורה נחושה במיוחד אשר חייבה אותנו לתת משנה תוקף להבטחתנו ע"י שילוב הזרתות בתנועת "שולם שולם לעולם". לאחר האקט הזה פשוט לא יכולנו להבריז לה, והתייצבנו ביום למחרת בשעה שקבענו, מוכנים ומזומנים להתלוות אליה לכפר. מזג-האוויר השתפר מאתמול ובנוסף עלינו מעל לעננים ואפילו ראינו חלקים כחולים בשמיים. מסתבר שהשמועות נכונות וסאפה היא אכן מקום חביב והרים סביב לה. ים עננים נפרש תחתנו ופסגות ההרים צצו מתוך הלובן כמו איים שחורים עד האופק.

עלינו וירדנו בנוף הכפרי והבנו שאם יש אלמנט שמאחד את כל המיעוטים באזור, זה הבוץ שלעולם לא מתייבש (כנראה שהאמריקאים גם הבינו את זה בסוף). לאחר שלוש שעות של הליכה בהן יוני התנסה בחוויה מקומית – סחיבת סל הנצרים העמוס בכל טוב על הגב (לפני שהוא הבין שג'נטלמן בווייטנאם רק שותה וישן), הגענו לביתה הצנוע של צ'י (זה השם של הכפרייה שלנו – שיחת הכרות כבר אמרנו?). כמו אצל המליונרים בקיסריה, גם כאן יש מטבח גדול (יחסית) שמשמש אך ורק בארועים גדולים (וגם כנראה זה סמל סטטוס) ומדורה קטנה ליד חדר המגורים, שם כולם יושבים מתחממים ומבשלים. לכבוד האורחים המכובדים (אנחנו) אפילו בעלה (הג'נטלמן) קם משנת יין האורז שלו עדיין קצת מתנדנד. אכלנו, נהננו וחזרנו בחזרה לממלכת העננים סאפה.


בימי ראשון יש שוק גדול בעיירה בק-הא אליו מתקבצים כפריים ממיעוטים שונים כדי להצטייד במזון, פרטי לבוש מסורתיים, סוסים, באפאלו וכלבים. כמו שהשמות של המיעוטים כגון "מונג פרחים" או "מונג שחור", "זאי" ו"קין" נשמעים כמו שמות של פרחים אקזוטיים, כך הסיור בשוק הרגיש כמו סיור במשתלה. שלל צבעים, המון תלבושות וכולם נושאים ונותנים, בוחנים ואומדים סחורות אקזוטיות לא פחות. ראינו כבר כמה וכמה שווקים אבל זה היה שוק כמו ששוק צריך להיות – צבעוני, גדול, הומה ומעניין. רצינו להביא לאחד מכם סוס במתנה וניסינו לברר בכמה הוא נמכר בשוק החופשי, אבל המוכר לא לקח אותנו ברצינות והתעלם בהפגנתיות. כנראה שהוא היה מודע לבעיות הלוגיסטיות של הכנסת הטובין הצוהל לבגאז' של האוטובוס.



הרושם הראשוני הוא שויאטנאם היא משהו באמצע בין נפאל וסין. חזרנו לשבילי האדמה ולטיולים בהרים אבל בלילה ישנים בחדר במלון, המלון נראה יפה מבחוץ ואפילו יש אינטרנט ממש מהיר אבל מבפנים הוא מתגלה כמאורת עכברים (וזה לא רק ביטוי), אמנם הכבישים מתפתלים בין ההרים (אין המון מנהרות וגשרים) אבל לפחות הם סלולים. הדבר העיקרי ששונה משתי המדינות הוא הוויאטנמים. עוד לא פענחנו אותם אבל ממבט ראשון אנחנו יכולים להגיד שאנחנו לא מתים עליהם.